Seria STEM KIT GAMES este o colectie de jucarii STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) pedagogice atat prin asamblarea pieselor cat si prin jocul propriu zis cu kit-ul deja asamblat. Fiecare jucarie STEM este legata de o anumita arie de cunostinte si implica sistemul de invatare D.I.Y. (Do It Yourself).
Iar cu ajutorul “Laboratorului electronic” veti putea invata principiile electronice de baza precum si conceptele precum tensiunea, curentul, rezistenta, magnetismul, etc. pe cate le veti aplica in mod simplu, dar real, prin intermediul laboratorului electronic inclus.
Laboratoarele electronice sunt perfecte pentru incepatori, pentru a incepe si a dezvolta progresiv cunostiintele in domeniul electronicii. Laboratorul electronic cu cele 40 proiecte este ideal pentru a pune in practica conceptele invatate si tot ce va puteti imagina. Laboratorul include componentele necesare pentru realizarea proiectelor si este foarte usor de utilizat.
Dar stii ca te poti juca mult mai distractiv cu acest kit apeland la principiul STEM?
Iata cateva idei de activitati care se pot pune in aplicare folosind laboratorul electronic:
PLASTELINA CONDUCTOARE
Pentru aceasta activitate trebuie montat laboratorul conform proiectului nr. 01. Este necesar ajutorul unui adult.
Materiale aditionale: Plastelina conductoare (1½ ceasca de faina, 1 cana de apa, ¼ ceasca de sare, 9 linguri suc de lamaie, 1 lingura ulei vegetal, colorant alimentar (optional) • 1 Cablu scurt alb • Tigaie si lingura • Placa pentru modelaj
Se toarna toate ingredientele pentru plastelina conductoare in tigaie si se amesteca bine pana cand amestecul este omogen. Apoi, cu ajutorul unui adult, puneti tigaia sa se incalzeasca in bucatarie la foc mediu. Se amesteca compozitia fara intrerupere in timpul pregatirii si dupa un timp veti vedea cum se consolideaza pana devine o minge de aluat gros. In acest moment, presarati putina faina pe placa de taiere, rugati un adult sa va ajute sa luati cratita de pe foc si puneti aluatul pentru plastelina pe masa. Odata ce plastelina s-a racit, incepeti sa o framantati pe placa, adaugand mai multa faina daca textura este prea lipicioasa sau cateva picaturi de ulei daca o simtiti prea tare in maini. Avem deja plastelina noastra conductoare! Amintiti-va sa o puneti intr-un recipient de plastic inchis, cand nu o utilizati pentru a o mentine bine.
Imediat ce aveti plastelina conductoare, incepem experimentul. Creati doua bile de plastelina conductoare. Conectati cablurile laboratorului dvs. electronic asa cum indica Proiectul nr. 1, dar in loc sa conectati cablurile la porturile 53 si 54, conectati fiecare dintre aceste cabluri la o minge de plastelina conductoare. Conectand aceste doua bile impreuna cu cablul alb, veti vedea cum se aprinde LED-ul. Plastelina conductoare transmite energia electrica datorita sarii si a lamaii din compozitie si permite inchiderea circuitului.
SUNET VIZIBIL
Pentru aceasta activitate trebuie montat laboratorul conform proiectului nr. 34.
Material suplimentar: un varf de sare sau faina si dopuri pentru urechi.
Imaginati-va ca nu ati putea auzi ce transmite radioul. Va puteti gandi la o alta cale prin care l-ai putea asculta? Iti propunem o cale in care vom putea “vizualiza sunetul”.
Porniti radioul si asigurati-va ca acesta este reglat la o statie si il puteti auzi clar. Apoi, asezati dopurile in urechi si ajustati-le pana cand incetati sa auziti radioul. Apoi, opriti radioul si imprastiati o parte din materialul granulat (sare sau faina) peste difuzor. Apoi porniti din nou radioul. Il vezi? Chiar daca nu il auziti, stiti ca radioul este pornit deoarece particulele de sare incep sa se miste. Acest lucru este posibil deoarece sunetul genereaza unde care lovesc capacul protector al difuzorului, care, la randul sau, transmite vibratii care determina sa se miste sarea (sau faina). Acum, scoateti dopurile din urechi si verificati ca miscarea materialului granulat nu este aleatorie, ci corespunde ritmului sunetului care iese din difuzor.
Este ca si cum ai vedea sunetul!
COMUNICAREA LUMINOASA
Pentru aceasta activitate trebuie montat laboratorul conform proiectului nr. 01.
In aceasta activitate veti transforma laboratorul de proiecte intr-un transmitator de semnale luminoase si veti invata sa va scrieti numele in codul morse. Pare mai complicat decat este intr-adevar.
Mai intai, inlocuiti intreruptorul cu comutatorul (buton de apasare). Asigurati-va ca atat timp cat il tineti apasat, lumina ramane aprinsa. Prin urmare, generati impulsuri electrice care produc un semnal luminos cu o anumita durata. Practicati crearea de semnale luminoase: o singura atingere rapida a butonului va fi egala cu un punct in codul Morse, in timp ce, daca il tineti apasat pentru o perioada de timp care este de aproximativ trei ori mai mare decat cea folosita pentru punct, veti “emite “o linie. Toate codurile morse se bazeaza pe combinatia de puncte si liniute, astfel incat odata ce ati stapanit diferenta dintre ele, puteti incepe sa transmiteti propriile mesaje. Retineti ca intre fiecare punct sau linie pe care o trimiteti, pauza recomandata are o durata similara cu cea a punctului.
Credeti ca ati invatat sa va transmiteti numele? In aceste randuri, aveti tot alfabetul Morse. Transmisie am spus!